GNM entrance exam question paper

ANM/GNM Nursing in West Bengal Entrance Exam GNM entrance exam question paper

Concept of English Grammar with explanation:

  1. Divide the mangoes ________________________ Rahul and Sunita.

a) between b) among c) with d) into

Answer: a) between
Explanation: দুজন বা দুটি জিনিসের ক্ষেত্রে ‘between’ এবং দুই এর বেশির ক্ষেত্রে ‘among’ ব্যবহার হয়। .

2. Distribute the books _________________ the students.

a) between b) among c) with d) by

Answer: b) among
Explanation: দুজন বা দুটি জিনিসের ক্ষেত্রে ‘between’ এবং দুই এর বেশির ক্ষেত্রে ‘among’ ব্যবহার হয়।

3. I sat ______________ my brother.

a) by b) besides c) beside d) on

Answer: c) beside
Explanation: ‘beside’ এর অর্থ ‘পাশে’ আর ‘besides’ এর অর্থ ‘এছাড়াও’.

4. ______________ milk and butter, we need some vegetables.

a) by b) besides c) beside d) to

Answer: b) besides.
Explanation: ‘beside’ এর অর্থ ‘পাশে’ আর ‘besides’ এর অর্থ ‘এছাড়াও’ ..

5. Scarcely had he started the journey ________________ it started raining.

a) then b) than c) when d) so

Answer: c) when.
Explanation: Scarcely / hardly এদের পর ‘when’ বসে আর No sooner এর পর ‘than’ বসে। .

আরও পড়ুন: GNM/ANM নার্সিং মডেল প্রশ্নপত্র: CLICK HERE

6. If I _________________ the Prime Minister of India, I would work for removing poverty.

a) am b) have c) was d) were

Answer: d) were.
Explanation: “I were” এটিকে subjunctive mood বলা হয়। যখন ‘কোনো বিষয় বাস্তবে সত্য নয় কিন্তু যদি বিষয়টি সত্য হতো’ এই অর্থ প্রকাশ করা হয় তখন “If I were ….” ব্যবহার হয়।

7. I usually get up ____________________ 5 o’clock.

a) on b) in c) at d) to

Answer: c) at
Explanation: নির্দিষ্ট কোনো সময়ের কথা বলা হলে তার আগে ‘at’ বসে।

8. No sooner had the teacher entered the class ______________ the students kept quiet.

a) than b) then c) when d) before

Answer: a) than.
Explanation: Scarcely / hardly এদের পর ‘when’ বসে আর No sooner এর পর ‘than’ বসে।

9. He has been working in the field _______________ five hours.

a) since b) from c) upto d) for

Answer: d) for
কোনো কাজের সময়কাল (duration of action) বোঝাতে ‘for’ ব্যবহৃত হয়।
কোনো কাজের সূচনাকাল নির্দেশ করতে ‘from’ ব্যবহার হয়।
আর এমন কাজ যেটি এখনো চলছে তার সূচনাকাল নির্দেশ করতে ‘since’ ব্যবহার হয়।
1. Rahul has been studying for 3 hours
2. I have been working on this project since the end of June.
3. The doctor will be here from 10 am tomorrow.

10. She died ___________________ cholera.

a) by b) of c) for d) with

Answer: b) of.
Explanation: রোগে মৃত্যু- died of
দেশের জন্য মৃত্য- died for
দুর্ঘটনায় মৃত্যু- died by

You may also like: GNM entrance exam question paper: Logical Reasoning

11. By the end of this month, I __________________ here for five years.

a) have worked b) am working c) work d) shall have worked

Answer: d) shall have worked.
Explanation: ভবিষ্যতে কোনো সময়ে একটি কাজ সম্পন্ন হবে বোঝাতে Future Perfect Tense ব্যবহৃত হয়।

12. She __________________ since morning.

a) is reading b) has been reading c) reads d) have been reading.

Answer: b) has been reading.
Explanation: অতীতে কোনো কাজ শুরু হয়ে বর্তমানেও চলছে বোঝাতে Present Perfect Continuous Tense ব্যবহৃত হয়।

WBJEE ANM/GNM নার্সিং প্রবেশিকা পরীক্ষা ২০২১ এর মডেল প্রশ্নপত্রের PDF পেতে: Click Here

GNM entrance exam question paper

Leave a Comment

CLOSE

You cannot copy content of this page